Hét instituut voor praktijkgericht onderzoek

Dr. Eric Bakker

Lector - Master Fysiotherapie

Opleidingen: Master Fysiotherapie

 Maak kennis met Eric Bakker

Vakgebieden: (sport)fysiotherapie, manuele therapie en klinische epidemiologie
Opleidingen: Klinische epidemiologie (AMC)

Eric Bakker is klinisch epidemioloog en deed op de afdeling Huisartsengeneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam onderzoek naar mechanische belasting (zoals tillen, bukken en zitten) op de rug als mogelijke risicofactor voor het krijgen van lage rugpijn. In 2008 promoveerde hij op zijn proefschrift: 'Spinal Mechanical Load, a risk for non-specific low back pain?’
 
Sinds 2005 is Eric verbonden aan de opleiding tot klinisch epidemioloog in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, waar hij nauw betrokken is bij het onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Als copromotor begeleidt hij het onderzoek van verschillende (para)medische promovendi.
In september 2013 Eric aangetreden als Lector paramedische Masteropleidingen van NCOI en ontwikkelt hij samen met Mark van Velzen de module Wetenschap voor de nieuwe Masteropleiding voor de algemene fysiotherapeut. Daarvoor is hij 18 jaar verbonden geweest aan de afdeling Huisartsengeneeskunde van het Leids Universitair Medisch Centrum.
 
Praktijkgericht
 
Eric is sinds 1982 als (sport)fysiotherapeut en manueel therapeut werkzaam in de eerstelijnsgezondheidszorg in Den Haag. Samen met collega's Marcel Thomas en Mark van Velzen was hij in 2012 de grondlegger van KBC Haaglanden, een expertisecentrum dat onder andere is gespecialiseerd in de behandeling van (chronische) sportblessures. KBC Haaglanden werkt intensief samen met de afdelingen Orthopedie en Sportgeneeskunde van het Medisch Centrum Haaglanden.
 
Waarom NCOI?
 
NCOI verzorgt een breed scala van opleidingen voor volwassenen. Dit biedt de unieke mogelijkheid tot interdisciplinaire en transdisciplinaire samenwerking om zo over de grenzen van het eigen vakgebied heen oplossingen te zoeken voor (lang bestaande) klinisch relevante vragen. Deze
bijzondere kans en uitdaging gaat Eric graag aan.
 
Wat is de toegevoegde waarde van jouw onderzoek/expertise?
 
Momenteel is Eric  bezig met de ontwikkeling van de onderzoekslijnen waarmee NCOI onderscheidend kan zijn. Hij voert hiervoor gesprekken met de (kern)docenten die betrokken zijn bij de paramedische opleidingen.

Zie ook: Onderzoekslijnen: Master Fysiotherapie